Werk aan een natuurrijk bos

12 september 2019
www.drunen4you.nl
Werken aan een natuurrijk bos in De Loonse en Drunense Duinen en in Huis ter Heide
Nu het broedseizoen voorbij is, gaat Natuurmonumenten in de bossen van de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide weer aan het werk met de verbetering van het leefgebied van planten en dieren. Vanaf half september worden hiervoor kapwerkzaamheden uitgevoerd, die zorgen dat er een veel gevarieerder en natuurrijker bos ontstaat.

Gevarieerder bos goed voor dieren en planten

In de bossen staat nog veel te veel naaldbomen, die grotendeels aan het begin van de vorige eeuw zijn aangeplant voor de houtproductie. De bomen zijn min of meer van dezelfde soort en leeftijd en er is heel weinig ondergroei van struiken en bosplanten. Een deel van de naaldbomen, zoals lariks, zeeden en grove den zal langzaam maar zeker plaatsmaken voor loofbomen, struiken en andere planten. In het gemengde bos dat ontstaat is een grotere voedselrijkdom en zijn meer nest- en schuilplekken voor insecten, vogels en zoogdieren. Spechten hebben daar de laatste decennia al enorm van geprofiteerd.

 

Kleinschalige ingrepen

De omvorming naar een natuurrijk bos is een proces dat tientallen jaren duurt en waarvoor steeds kleinschalig wordt ingegrepen. Zo worden in de duinen ieder jaar in 1% van het bos kapwerkzaamheden uitgevoerd. Daarbij worden kleine cirkels bos uitgedund of open gemaakt. Dit geeft ruimte en meer licht op de bosbodem, waardoor allerlei zaden kunnen ontkiemen.

 

Woekerbomen verwijderen

Naast naaldbomen worden ook de Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers aangepakt. Deze laatste soorten hebben in het bos geen natuurlijke vijanden, zoals insecten en schimmels. Resultaat is een ongeremde groei waarbij ze alles overwoekeren.  Inlandse bomen en struiken maken geen enkele kans meer, terwijl die juist een verrijking zijn voor het bos vanwege alle insecten die erop leven. De hoge naaldbomen en woekerende soorten bedreigen ook de beschermde oude eikenbossen in de duinen. De oude eiken worden verlost uit die wurgreep en krijgen zo weer ruimte om verder te groeien. 

 

Dood hout doet leven

Dood hout is een belangrijk onderdeel in de kringloop in het bos. Er leven allerlei schimmels, paddenstoelen, varens en heel veel insecten van. In het huidige bos is er nog veel te weinig dood hout aanwezig. Daarom blijven na de werkzaamheden veel takken en stammen in het bos achter. Het langzaam verterende hout geeft belangrijke voedingsstoffen aan de bodem af, die weer door planten en bomen worden opgenomen. Ook het aandeel staande dode bomen wordt vergroot. Door onderaan de stam een ring in de bast te maken, sterft de boom heel langzaam af. Insecten en vogels waaronder spechten profiteren daarvan.

 
www.drunen4you.nl

De Drunense Deining

27 februari 2020
Muziek door Legs Boelen - Geruisloos in elkaar weerklinken  Meer >
 
www.drunen4you.nl
Klank- en kleurrijk Primjeire Concert mag traditie worden Uniek was de samenwerking niet. Immers ook tijdens het Bevrijdingsconcert… Meer >
 
www.drunen4you.nl
 Sleuteloverdracht in Maoskesdam Meer >
 
www.drunen4you.nl
In 6 stappen meer grip op je zoektocht naar werk Meer >
 
www.drunen4you.nl
Filosofie in het hier en nu op Honsoirde Menigeen heeft in het leven behoefte zich te verdiepen in filosofie. Vaak blijft het bij… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04-01-2020 Meer >
 
 
 
04-01-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06-10-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06-09-2019 Meer >
 
 
06-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18-07-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11-06-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14-05-2019 Meer >
 
14-05-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
08-05-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26-04-2019 Meer >
 
26-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven