Onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand op de ISK in Waalwijk
In gesprek over onderwijs in Coronatijd met Teamleider ISK Wereldschool Carola van Strien. 

Kun je uitleggen wat ISK betekent en waar het voor staat?
De ISK, Internationale Schakelklas, biedt onderwijs aan leerlingen van 11-18 jaar die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen om succesvol te zijn op het regulier voortgezet onderwijs. Aangezien ISK-onderwijs geen afsluitend onderwijs is, gaat het in onze visie op onderwijs niet alleen om taalonderwijs, maar ook om een pedagogisch klimaat gekenmerkt door geborgenheid en veiligheid als krachtige leeromgeving. Om aan individuele verschillen tegemoet te komen, bieden wij leerlingen waar mogelijk individuele leertrajecten.

Kunnen jullie in deze tijd jullie visie op onderwijs ook ten uitvoer brengen?
Op 15 maart kregen we in Nederland te horen dat de scholen dicht moesten om de verspreiding van het Coronavirus te bestrijden. Het managementteam van onze school is die zondag direct aan het brainstormen gegaan hoe we dit moesten aanpakken. Geen onderwijs op school, geen leerlingen ontvangen maar toch onderwijs aanbieden. Het was een hele klus om deze nieuwe vorm van onderwijs op te zetten. 

Geven jullie nu digitaal les?
Onderwijs op afstand op een digitale manier is voor de leerlingen van de ISK geen haalbare kaart. Niet alle leerlingen beschikken over een computer of laptop. Niet ieder gezin heeft een internetaansluiting. Maar de belangrijkste factor was dat de meeste leerlingen niet voldoende kennis en ervaring hebben om met online programma’s te werken. Het lijkt heel eenvoudig maar de juiste site vinden, op een correcte manier inloggen en dan ook weten hoe je met het programma moet werken, is voor veel nieuwkomers een moeilijke taak. 

Welke oplossing hebben jullie bedacht voor dit probleem?
We hebben daarom besloten om papieren huiswerkpakketten te maken. Het huiswerkpakket is afgestemd op het niveau van de leerling en voorzien van opdrachten voor lezen, luisteren, schrijven, rekenen en creatieve vaardigheden. Voor de leerlingen die volgend jaar naar een andere school gaan hebben we ook opdrachten van geschiedenis en biologie toegevoegd. 

Hoe komen de huiswerkpakketten bij de leerlingen?
Iedere klas komt 1 keer per week naar school om  het huiswerkpakket op te halen, het gemaakte werk in te leveren en voor een korte instructie. De komst naar school gaat geheel volgens de regels van het RIVM; niet teveel leerlingen in de school, gepaste afstand houden en als je ziek bent blijf je thuis. De mentor van iedere klas houdt contact met de leerlingen via e-mail of WhatsApp. De leerlingen kunnen tussentijds vragen stellen en er is een inloopspreekuur voor leerlingen die extra instructie nodig hebben. 

Hoe verloopt het contact met de leerlingen?

De eerste vijf weken onderwijs op afstand zijn nu voorbij. De opkomst van leerlingen was niet altijd 100 %, het huiswerk niet altijd gemaakt, maar we mogen tevreden zijn met hoe het de afgelopen weken is gegaan. We hebben contact met bijna alle leerlingen. De leerlingen die voor ons onbereikbaar zijn, zijn gemeld bij de gemeente. Soms liep het niet zoals we zelf hadden gewild, maar dat kan ook niet anders. We hebben met z'n allen een taak gekregen die nog nooit iemand heeft uitgevoerd. Tot nu toe lukt het ons aardig en daar mogen we erg trots op zijn!!

Carola van Strien 
Teamleider ISK Wereldschool Waalwijk 
in gesprek met Annelies van der Sanden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven