Biodiversiteit langs de Heidijk

Lang niet altijd kan ik me vinden in plannen en maatregelen, bedacht en uitgevoerd door de ambtenaren van onze gemeente. Vooral kan ik me soms boos maken om zaken die niet of pas heel laat worden aangepakt. Wat niet helemaal eerlijk is, want het betreft vaak vervuiling, verwaarlozing en vernieling die door de burger en niet door de gemeente veroorzaakt worden. Alles maar gewoon in de berm gooien, op de stoep achterlaten van vuurwerkafval of het opzettelijk kapot maken van bushokjes, brievenbussen of andermans eigendom. De werkers van de buitendienst hollen er 24/5 achteraan, maar kunnen het niet bijhouden. Gelukkig zijn er ook nog wandelaars of hardlopers die het oprapen en opruimen van afval in de natuur tot een sport verheven hebben. Ik heb ook nog een tip voor de lezer. Zie je iets wat je niet bevalt of schade kan veroorzaken, maak er een foto van en app die naar de gemeente. Je krijgt in ieder geval heel snel als antwoord dat de buitendienst wordt verwittigd en ermee aan de slag zal gaan. Zoals met de gevaarlijke stukken gebroken glas die ik laatst aantrof bij de glasbak. Je kind of je hond zal er maar in vallen.


Gisteren werden wij als bewoners van de Badweg verblijd met een brief van de gemeente. De Heidijk, bijna dagelijks wandeltraject, is uitverkoren als pilot in de bestrijding van de eikenprocessierups. Of het beoogde doel daarmee bereikt wordt, daarover heb ik zo mijn twijfels, maar ik ben heel blij met het inzaaien van bloemen en met het ophangen van nestkastjes met verschillende boorgaten. Met veel respect voor de mensen van de natuur- en milieuvereniging die daarbij adviseren en behulpzaam zijn. Dank jullie wel, vrijwilligers, voor jullie inzet voor mens en natuur. Nu mogen wij hier toch al niet klagen over de vogels die hun leefgebied hebben rond de Nieuwkuijkse Wiel, langs de Heidijk en in het Nieuwkuijkse bosje, maar er kunnen er gerust nog wat bij. Niets is fijner dan ontwaken door het gekwinkeleer van tientallen zangvogels, niets maakt beter duidelijk dat de lente in aantocht is dan het geklop van de spechten die van verre hoorbaar zijn.


Ik ben heel benieuwd of het aantal insecten en vooral ook de soorten toenemen deze zomer. Sprinkhanen als natuurlijke vijand van de processierups is mooi bedacht, maar ik heb de afgelopen jaren slechts een enkeling aangetroffen. Voor een sprinkhanenplaag hoeven we niet te vrezen. Het enige wat me dan ook verontrust, is het ‘preventieve bestrijding door beneveling van bomen met een bacteriepreparaat’. Ten eerste geloof ik daar niet in en ten tweede vrees ik dat andere rupsen en vlinders eveneens het onderspit delven. Daar ga je dan met je biodiversiteit. Vorig jaar zijn de bomen aan de Badweg ook beneveld, maar een paar weken later zaten er één of meerdere nesten in elke eik in onze straat. Behalve in de tuin van mijn overbuurman. Die vertelde dat hij nog voor de paniek uitbreekt aan de voet van elke eik op zoek gaat naar nesten. De rupsen zijn dan nog gemakkelijk te vernietigen en krijgen niet eens de kans om in processie naar boven te marcheren en daar hun grote hangnesten te maken. Ideetje misschien voor een volgende poging om de overlast te beperken?


Tekst en foto Annelies van der Sanden



 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zomertijd

25-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 

Truckersdag

24-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven