Geslaagd rondje om de Kerk

Leerlingen bezoeken kerken, moskee en tempel in kader van Wereldburgerschap

In het kader van Wereldburgerschap togen de eerste klassen van het d’Oultremontcollege op 7 en 8 oktober j.l. naar Drunen en Waalwijk, om daar diverse kerken, een moskee en een tempel te bezichtigen voor onderzoek naar diversiteit in identiteit - met bijbehorende waarden en normen.

 

De kinderen togen op de fiets - gewapend met pen en papier- naar de gebedshuizen, waarbij zij

heel hartelijk en gastvrij werden onthaald. Kosten noch moeite waren gespaard om de kinderen

van spijs en drank te voorzien en vele enthousiaste vrijwilligers toonden zich (sommigen zelfs al jaren) bereid om onze kinderen van de nodige informatie te voorzien. Levensbeschouwelijke vragen werden aangekaart en besproken: waarom vindt u dit werk zo belangrijk, waarom gelooft u, wat brengt het u, hoe bent u aan dit werk gekomen, waarom bidden de vrouwen niet samen met de mannen, wat vindt u van het boerkaverbod. De antwoorden deden ons versteld staan. Er werd diep nagedacht, zowel door de gebedsleiders als door de kinderen over de gevarieerde onderwerpen.

 

Zo kreeg ook Ilze Eikenaar van de Open Hof het (met een wederom enthousiast team) voor elkaar om, in een periode waarin de Protestantse Gemeente Drunen zonder dominee zit, toch een goed programma te presenteren.

 

In de Boeddhistische tempel te Waalwijk waren diverse monniken aanwezig in traditionele pijen, om te vertellen over de rituelen van het boeddhisme en in te gaan op vragen van de leerlingen. Van te voren werd er samen feestelijk gegeten en gedronken, samen met de monniken.

 

Ook waren er ondanks werk en andere verplichtingen maar liefst twee imams aanwezig in de Turkse moskee te Waalwijk. Tot onze vreugde wilden beide imams als vrijwilliger fungeren. Op bijzonder respectvolle en gastvrije wijze onthaalden zij ons en gaven zij uitleg over kleding, gebouw, rituelen en houding ten opzichte van andere geloven of afkomst. 

Het belangrijkste dat de imams aangaven was dat vrede en respect ten opzichte van alle mensen, ongeacht welke religie, afkomst, geslacht of uiterlijke kenmerken, centraal moet blijven in de islam: geweld en radicalisme worden ten zeerste veroordeeld. De kinderen keken hun ogen uit in het gebouw, waar prachtige mozaïeken en moderne vormgeving elkaar afwisselden. Ook werd daar benadrukt dat iedereen ongeacht geloof, afkomst of geslacht gerespecteerd moet worden.
Veel respect moet worden uitgesproken voor de fantastische inzet van al deze gebedsleiders en vrijwilligers, waarbij we meteen de hoop koesteren dat dit volgend jaar met hetzelfde elan kan worden voortgezet. Het houdoe, uitgesproken door de vrijwilliger van de moskee toont zeker de bereidheid daartoe!


 

Annerieke Bogers, docent Wereldburgerschap d’Oultremontcollege Drunen


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven