Nieuws

Echt bevrijd

5 mei 1945 de Oostelijke Langstraat echt bevrijd

Weliswaar was de Oostelijke Langstraat door de Schotten al op 5 november 1944 bevrijd, maar daarmee was de bevolking hier nog niet vrij, of beter, gevrijwaard van oorlogsgeweld. Voor onze gemeente kwam het einde van een vreselijke periode pas in mei, aldus de toenmalige Drunense gemeentesecretaris P.J. Elshout. Met name bracht hij in herinnering de angstige kerstdagen van 1944 die geheel werden overschaduwd door de geallieerde aanval op de Duitse Maasstellingen:” De in het dorp opgestelde kanonnen spuwden vuur en vlam. Het was of de dag van de bevrijding met trommel  - en spervuur was teruggekeerd.”
In het kader van 75 jaar bevrijding en de door het coronavirus noodgedwongen beperkte herdenking is het toch mogelijk om aan de hand van foto’s enige indruk te krijgen van deze (na)oorlogse periode met name in Drunen vanaf 5 november 1944.


De Permit

De bevrijding op 4 en 5 november 1944 bracht vrede noch veiligheid. Drunen en omgeving bleef spergebied, afgesloten frontgebied. Alleen met een “permit” kon je er in of uit. De elkaar over en weer bestokende Duitsers en geallieerden vormden een permanente bedreiging en betekenden na de verwoesting door het trommelvuur nog meer schade en ook nog dodelijke slachtoffers.



De Veldloop
24 juni 1945 een veldloop met start in het centrum van Drunen langs het nog provisorisch herstelde gemeentehuis naar de Torenstraat. Het leven hervindt zijn ‘normale’ gang. Een vroege voorloper van de huidige Drunense Duinenloop.




De “Engelsche Ziekte van Thans”
“De 4e november vergeet je niet gauw”, een dag van zegen, maar ook “van grote rouw”. De enorme schade en vooral de 35 dodelijke slachtoffers door het geallieerde spervuur maakten de bevrijding hier tot een door droefenis overschaduwd gebeuren. Het vieren ervan moest wachten op latere gelegenheden, zoals de eerste ‘Koninginnedag’ in bevrijd Nederland. Liefst 73 wagens en groepen trokken op 31 augustus 1945 door het dorp om de “Koninginne-verjaardag en de Bevrijding van ons Vaderland en Indonesië” groots te vieren. Een van de wagens verbeeldde een actueel en spraakmakend thema: de omgang van Nederlandse meisjes met geallieerde militairen.




Drie Poolse bevrijders..
Na afloop van de oorlog gebleven, getrouwd en hier een bestaan opgebouwd. Op deze foto van 1 februari 1972 drie Poolse bevrijders vanaf links Frodyma, Holubiak en Zielonko, die samen het glas heffen om hun zilveren arbeidsjubileum bij Lips te vieren: Bevrijders en (wederop)Bouwers.

Foto’s en tekst Frank Durant.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zomertijd

25-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 

Truckersdag

24-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven