Nieuws

Expositie over 75 jaar bevrijding

Expositie over 75 jaar bevrijding en wederopbouw van de Oostelijke Langstraat in de bibliotheken in Heusden


Vanaf 14 januari a.s. organiseert de heemkundekring Onsenoort, tezamen met de bibliotheken in Heusden, een beeldexpositie, bestaande uit 20 panelen, over de bevrijding van de Oostelijke Langstraat en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog tot 1955.

Op 4 november 2019 was het 75 jaar geleden dat de Oostelijke Langstraat werd bevrijd van de Duitse bezetting. Dit jaar, 2020, zal op 5 mei worden herdacht dan geheel Nederland van de Duitse bezetter is bevrijd. De bevrijding van de Oostelijke Langstraat werd een week voorafgaand aan zaterdag 4 november 1944, ingeleid met zware beschietingen op de dorpen in de Oostelijke Langstraat. Van 30 oktober tot 4 november 1944 is het Drongelens Kanaal de frontlinie tussen de Duitsers aan de noordkant en de Geallieerden aan de zuidkant ervan. De daadwerkelijke bevrijding wordt op zaterdag 4 november 1944 ingeleid met hevige beschietingen, bij de bevolking bekend als "trommelvuur". Veel is vernield en veel slachtoffers zijn te betreuren. Die zaterdagavond wordt als eerste Drunen bevrijd, later die avond en nacht volgen Nieuwkuijk, Vlijmen, Haarsteeg en Elshout. Op zondag 5 november is de gehele Oostelijke Langstraat bevrijd. Een tiental uren voor de bevrijding van de vestingstad Heusden, in de nacht van 4 op 5 november, blazen de Duitsers de toren van het Stadhuis op, waarbij 134 onschuldige burgers gedood. Zijn wij werkelijk bevrijd? Of is alleen de bezetter verdreven? Tot 5 mei 1945 liggen de Duitsers maar net op schootsafstand aan de overkant van de Maas. Materialen waren schaars, maar de vele verwoeste gebouwen leveren voldoende stenen en hout om de eerste woningnood te lenigen. Glas was niet verkrijgbaar, dit betekende ramen dicht spijkeren met houten planken. De winter stond tenslotte voor de deur. Na 5 mei 1945, toen er ook weer kontakt mogelijk was met het Nederland van boven de rivieren, kwam de hulp op gang georganiseerd door de HARK (Hulp Aktie Rode Kruis). In het kader van "Noord helpt Zuid'' werden veel goederen, maar met name huishoudelijke artikelen, afkomstig uit meerdere plaatsen boven de grote rivieren, per schip vervoerd naar Heusden en vandaar verdeeld onder de hulpbehoevenden in de verschillende dorpen. Ook kwam er mondjesmaat meer bouwmaterialen beschikbaar, en kon de wederopbouw echt van start. Ramen konden weer glasdicht worden gemaakt met gevorderd tuindersglas. In Vlijmen bedachten slimme mandenmakers een concept om van wilgentenen matten noodwoningen te bouwen. Als na 1947 de produktie en beschikbaarheid van bouwmaterialen op gang komt kan uiteindelijk de echte wederopbouw van start gaan. Zo ontstaan, met name na 1950, in de verschillende dorpen compleet nieuwe straten met bebouwing er langs, later gevolgd door compleet nieuwe woonwijken.

De expositie start op 14 januari in de bibliotheek in Vlijmen en is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Na 1 maart verhuist de expositie naar de bibliotheek in Heusden en de expositie wordt in april mei afgesloten in de bibliotheek in Drunen.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zomertijd

25-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 

Truckersdag

24-03-2024
Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven