Heden

(Op de achtergrond een tikkende wekker) Geef ons heden ons dagelijks brood.
 
We leven in het heden en we zijn dus continue in het nu. We vragen niet om een paar sneetjes brood maar, geef ons heden ons dagelijks brood, om een constante stroom van dagelijks brood. De term zwaar gelovig, begin ik nu te begrijpen. Dat is dus geen keuze, maar het is een gevolg. Daar moet een campagne van de rijksoverheid tegenaan geknald worden. Er moet verplicht een sticker op die boeken worden geplaatst; “Religie kan de gezondheid ernstig schade toebrengen.”
 
Dit zou heden eigenlijk de richting van mijn column zijn. Ware het niet dat ik sinds het verleden zo weinig heden tot mijn beschikking heb gehad. Daarom heb ik mijn moment of fame, in een heden van slechts een paar minuten, moeten gieten. Gelukkig gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van het heden. Dan ben je bij mijn heden aan het juiste adres.
 
Messcherpe analyses, kwinkslagen, geweldige anekdotes. Een mooi opgezette verhaallijn, doorspekt met humor en altijd met een verrassend plot. Van mijn heden is er maar één! Als onze hedens, of is het hedenen, elkaar dan kruisen, dan is het voor jullie genieten geblazen. In al mijn oprechte bescheidenheid kan ik toch met enige stelligheid zeggen dat de 2 minuten van mijn heden wel 10 minuten zijn, gemeten in jullie heden. Zo veel zit er in, zo magnifiek, zo excellent. 
 
Voor sommige mensen wordt het zelfs teveel. Zo veel heden zijn ze niet gewend. Die kunnen het niet bevatten en slaan dan helemaal door.
 
In het verleden heb ik ooit een heden gehad dat een jullie gehalte had van zeker 15 minuten. Met als gevolg dat de hele zaal werd overvoerd. Iedereen liep weg. Zwalkende brakende mensen, totale chaos. Niemand bleek in staat om zoveel sublimiteit, zoveel fenomenaals te kunnen verwerken.
 
Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Ik moet jullie in bescherming nemen en zal daarom ons gezamenlijk heden gaan begrenzen. Vandaar de klok.
 
Religie. Als iets ons, in het heden, blijft stalken, dan is dat wel het geloof. Mensen verlangen zo naar één waarheid dat alle redelijkheid overboord wordt gegooid. Mensen hebben geen religie, de religie heeft de mensen. Als een kudde makke schapen lopen ze achter de herder aan.
 
Ik heb de oplossing.... Het is zo simpel.... Je moet gewoon nu, in het heden.....
 
(Wekker loopt af)
Ik moet nu stoppen, jullie zitten aan jullie tax........
 
Nee, ik weet echt wel hoe het zit. Door mijn heden gaan jullie verlangen naar de toekomst.
De volgende keer bij VanHorenZien. De toekomst.
 
Frank de Vrieze
Drunen4you
Postbus 82
5150 AB Drunen
info@drunen4you.nl
Telefoon: 06-46740526
Terug naar boven