< Terug naar overzicht

Zomerprogramma Klassieke muziek - Jazz en Blues

Datum woensdag 22 jul 2020
Tijdstip 20:00 uur
Locatie Winterdijk30b
Adres Winterdijk 30b, 5141 KE Waalwijk
Website bekijken
Locatie: Winterdijk30b - Winterdijk 30b, 5141 KE Waalwijk
Datum: 22 juli 20:00 - 22 juli 22:00

 

In de zomermaanden verzorgt Joop van Velzen in Zomerschool Klassiek in Winterdijk30b een zestal avonden, waarbij de onderwerpen in een mooi klassieke-muziek-kader worden gezet.

Er wordt een ruime verscheidenheid aan onderwerpen aangeboden en er wordt duidelijk gemaakt hoe deze ‘uitdrukking’ krijgen in de klassieke muziek. Enthousiast en vakkundig toegelicht door Joop van Velzen, met de nodige achtergrondinformatie en geïllustreerd door corresponderende beeld- en geluidsfragmenten. Opnieuw zullen de toehoorders de gelegenheid krijgen – door de ontvangst van het materiaal dat gepresenteerd wordt – een ‘document’ op te bouwen, dat hun persoonlijk bezit wordt!  

Jazz en Blues
Jazz en Blues zijn de muzikale genres en stijlen die ook als twee verschillende Amerikaanse muzikale tradities kunnen worden beschouwd. Ze zijn met elkaar verbonden, hetgeen waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat ze zijn ontstaan ​​in het zuiden van de Verenigde Staten en terug te voeren zijn op de slavenhandel van de 18de en 19de eeuw vanuit Afrika. De ontstaansgeschiedenis van de jazzmuziek én de blues liggen dus bij de slaven, vaak gehaald uit Afrika en te werk gesteld op de plantages. Tijdens het harde werken zongen ze vaak hun spirituals, liederen die troost boden. Blues ontstaat rond 1900 en de jazz enige tijd later, onder de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Het komt voort uit een mengeling van traditionele Afrikaanse muziek en Europese folkliederen. Later worden de ontwikkelingen vanuit de Jazz en Blues ook van invloed op tal van werken uit de klassieke muziek en zijn het verschillende componisten die er zich door laten inspireren en de invloeden ervan duidelijk terug laten horen in hun werken. Op alvast enkele namen te noemen: vanaf George Gershwin, via Aaron Copland naar Leonard Bernstein en Philipp Glass!

Entree € 10, inclusief een kopje koffie.
De presentatie vindt plaats op ons overdekte terras.
Deelname alleen na reservering (i.v.m. RIVM maatregelen)

 


Terug naar boven